Saïd, Fatima en Jezus

Saïd, Fatima en Jezus

68 vues • 01/12/2006 • 29:42

Deze film is een overrompelend getuigenis van verschillende getuigen die ieder op hun manier werken aan een dialoog van waarheid, om de ander in zijn anders-zijn tegemoet te treden.

1.Saïd en Fatima OUJIBOU

Saïd OUJIBOU is een marokaan, berbier en christen. Afkomstig uit een mohamedaanse familie is hij heden een rondtrekkend evangelisch predikant. Vanuit de stad Evry in de Parijse agglomeratie waar hij met zijn vrouw Fatima en zijn twee kinderen woont, doorkruist hij heel Frankrijk, vooral in de stadswijken om zonder ophouden de ervaring waaruit hij leeft te verkondigen: de ontmoeting met Christus!
Het is door het lezen van de Bijbel dat het leven van Saïd op een « overrompelende manier verandert door de persoon van Christus ». Hij bekeert zich en bij deze gelegenheid verzoent hij zich met zijn vader, die enkele jaren later zich op zijn beurt bekeert. Saïd Oujibou heeft theoligie gestudeerd in Léognan, nabij Bordeaux in Frankrijk, in een Bijbelschool van de Bijeenkomsten voor God. Het is daar dat hij zijn vrouw Fatima van algerijnse oorsprong ontmoet.
Zijn geloof evenals zijn arabisch- mohamedaanse cultuur drijven hem tot de anderen om te getuigen dat het inderdaad mogelijk is een maghrebijn én een christen te zijn: een dubbel toebehoren dat een rijkdom inhoudt om de « vrede door te kunnen laten. ». Om zijn getuigenis te brengen heeft Saïd een spektakel opgebouwd: ‘Vrijheid, eenheid, couscous’. Enkele fragmenten uit deze eenman-show komen in de film terug.

2. Ontmoeting naar de ander: de bus van de joods-mohamedaanse vriendschap.

Een gewaagd initiatief! Het is de rabijn Michel Serfaty, uit Ris Orangis in Frankrijk die in samenwerking met de ‘joods-mohamedaanse vrienschap’, sinds juni 2005, rondritten organiseert waarin jonge joden en mohamedanen in eenzelfde bus, meer dan 40 steden in Frankrijk doorkruisen in de meest moeilijke stadswijken!
Een initiatief dat zich situeert in een nieuwe anti-semitische context die in Frankrijk cirkuleert zonder dat het nog shokeert! In oktober 2003 is de rabijn onder de ogen van zijn zoon het slachtoffer van een antisemitische agressie. Leden van zijn synagoge, vooral jongeren worden regelmatig uitgescholden, geduwd en bespuwd in de stadswijk van de synagoge door jonge marokanen van maghrebijnse afkomt. Een situatie die Michel Serfaty versterkt in zijn overtuiging om sterkere banden met de Islam aan te halen!
Het is met Farida Aït Kaci Belazouz, praktiserend mohamedaanse van algerijnse oorsprong, die medewerkster is in dit project, dat Michel Serfaty ons de doelstelling van deze rondritten van de vriendschap uitlegt: de dialoog durven aangaan tussen joden en mohamedanen, de fameuze cliches aan weerszijden aanklagen en omverhalen om tot een betere kennis te komen van de joodse en mohamedaanse gemeenschappen, van hun respectievelijke manier van leven en hun bekommernissen..
NFG_06_12_NL_

Pour nous contacter : netforgod@chemin-neuf.org
www.netforgod.tv
moins

Langues :
Nederlands
Ce média est aussi disponible en :
Français
English
Deutsch
(arabic) العربي
հայերեն (armenian)
Créole mauricien
Español
Magyar
Italiano
Kirundi
Latviski
Malagasy
Português
русский (russian)
Slovenský
Česky
Polski
Mooré
Lingala
Lietuvių
Chaîne: Net For God