Pierre Claverie püspök, az algériaiak barátja

Pierre Claverie püspök, az algériaiak barátja

56 vues • 23/01/2018 • 32:36

Algéria 1991-2002 között egy sötét évtizedet élt meg. A politika és a demokrácia válsága, az Iszlám mély válsága, mely 150 000 emberéletbe került, főleg algériaiak és muzulmánok életébe. Köztük 19 pap, szerzetes volt, 19 mag, melyet arra helyre ültettek, amit választottak. Odaadták magukat az algériaiakért. Meghaltak közöttük, ingyen. Pierre Claverie, domonkos rendi szerzetes, Oran érseke, egy volt közülük.
Algériában született, amikor még francia terület volt, elhatározta, hogy az algériaiakkal marad függetlenségük után is és azon lesz, hogy megismerje a másikat. Az algériaiak barátjává válik, muzulmánok barátjává. Azt választotta, ott szolgál, ahol Ura is, az emberiség törésvonalain. A püspökség kapujában gyilkolják meg 1996 augusztus 1-jén, Mohamed Bouchikhivel együtt, aki egy algériai fiatal volt és éppen akkor hozta haza a püspököt a reptérről.


Ce film est réalisé par la Communauté du Chemin Neuf via le réseau international de prière « Net for God ».

Pour plus d'informations : www.netforgod.tv
Pour nous contacter : netforgod@chemin-neuf.org
Pour nous aider : https://www.tipeee.com/net-for-god-fr

FOI 17 05 HU
moins

Langues :
Magyar
Ce média est aussi disponible en :
Français
Deutsch
(arabic) العربي
Créole mauricien
Español
Italiano
日本 (japanese)
Kirundi
Lietuvių
Malagasy
Nederlands
Polski
Português
русский (russian)
Česky
Original sous-titré
English
Chaîne: Net For God

Regarder la bande-annonce

Kit d'animation

Intercession du mois

Uram, te voltál az első, aki eljöttél hozzánk, akik távol voltunk Tőled. Add nekünk a találkozás kegyelmét a másikkal, aki különbözik tőlünk, és aki félelmet kelt talán bennünk. Jöjj és vedd le rólunk és a másikról az erőszak, a zárkózottság, a megvetés és a gyűlölet láncát.
Könyörgünk az algériai Egyházért, hogy továbbra is a te szereteted jele legyen mindenki számára. Rád bízzuk a Chemin Neuf Közösséget és különösen is a Tibhirine-ben levő kolostort.

Parole du mois

Izajás könyve, 50. fejezet, 4-5. verse:

4. Isten, az Úr megadta a nyelvet, a tanítványok nyelvét. Hogy megfelelhessek a fáradtaknak, maga adja ajkamra a szót. Reggelenként ő teszi figyelmessé fülemet, hogy rá hallgassak, mint a tanítványok. 5. Isten, az Úr nyitotta meg a fülemet. S én nem álltam ellen, és nem hátráltam meg.