Az islám kihívása (1) Christian de Chergé és Mohamed

Az islám kihívása (1) Christian de Chergé és Mohamed

552 vues • 01/10/2009 • 40:20

A filmben a francia Christian Salenson atya, a Marseille-i Tudományos és Vallásteológiai Intézet (ISTR) igazgatója fog minket beavatni Christian de Chergé életebe és gondolataiba.

A francia Christian de Chergé atya az algériai Atlasz-hegységben volt egy ciszterci monostornak, a Tibhirine-i szerzetesközösségének az elöljárója. 1996-ban az ország zavaros történelmi időszakot élt meg. Akkoriban ugyanis az iszlám többség azt hirdette, hogy az egyetlen természetes vallás az az iszlám, és minden más vallástól megvonták a jogot; hogy kifejezzék sajat nézeteiket. A szerzetestestvérek közül hét testvért vittek börtönbe, ahol két hónap után az események tragikusan zárultak. Két testvér, Amédée és Jean-Pierre maradtak életben. Nekik köszönhető, hogy az atlaszi Notre-Dame fennmaradt, nemcsak Algériában, hanem Marokkóban is; a Midelt Monostorban.


Egy muzulmán barátságán, Mohameden keresztül kapja meg Christian de Chergé a szerzetesi hivatását Algériába, az iszlámmal való talákozás bölcsőjébe. Az algériai háború alatt egy összetűzés kapcsán Mohamed, a tízgyermekes családapa, menti őt meg az életveszélyből. Ez az esemény meghatározta életét, úgy értelmezte, mint egy hívást, hogy kapcsolódjon az algériai néphez.

1964-ben papnak szentelték Párizsban. A d’Aiguebelle Apátságban három hónapos képzésen vesz részt, hogy csatlakozhasson a Tibhirine-i közösséghez 1971 januárjában. Kevés keresztény és még kevesebb szerzetes vallakozik arra;hogy a muzulmánokkal való spirituális találkozás útjait keresse. A II. Vatikáni Zsinat is csak nemsokkal ezelőtt nyitotta meg a katolikus egyház kapuit, azáltal, hogy elismerte, «hogy nem utasít el semmit, ami szent és igaz a nagy világvallásokban.»

Christian de Chergé szerzetestestvéreivel «imádkozó testvér szeretne lenni az imádkozó emberek között», muzulmán barátai és szomszédai között, akikkel megosztják mindennapjaikat. Christian de Chergé saját tapasztalatából kiindulva dolgozza ki egyedi teológiáját. Ezt néhány írásából ismerjük meg, leginkább szentbeszédeiből, előadásaiból, amelyet azalatt a tizenkét év alatt tartott, amíg a Közösség elöljárója volt.

Ebben a filmben Christian Salenson, aki jól ismeri Christian de Chergé írásait, megosztja velünk azt a belső meggyőződését, hogy ez az elnyomott országban álló aprócska kis kolostor napjaink szimbóluma is lehetne, amelyet a Szentlélek küldött mindannyiunk számára.Ce film est réalisé par la Communauté du Chemin Neuf via le réseau international de prière « Net for God ».

Pour plus d'informations : www.netforgod.tv
Pour nous contacter : netforgod@chemin-neuf.org
moins

Langues :
Magyar
Ce média est aussi disponible en :
Français
English
Deutsch
(arabic) العربي
հայերեն (armenian)
Créole mauricien
Español
Italiano
日本 (japanese)
Kirundi
Latviski
Malagasy
Nederlands
Polski
Português
русский (russian)
Česky
Chaîne: Net For God

Kit d'animation

Intercession du mois

Ebben a hónapban imádkozzunk

az algériai keresztények és muzulmánok kapcsaolatáért

Parole du mois

Jézus mondja:

„Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet.

Senki sem jut az Atyához, csak általam.”

János evangéliumának 14. fejezetében a 6. vers